مرجع پلیمر در بازار ایران: نرخ افزایش وزن در سرتاسر جهان رو به افزایش است و از سال 1975 تاکنون تقریبا سه برابر شده است. درحالیکه سهم خوراکیهایی مانند شکر در افزایش وزن به خوبی ثابت شده، چاقی فرآیندی پیچیده است که عوامل دیگری در سبک زندگی نیز در آن دخیل هستند.
دانشمندان دانشگاه علم و صنعت نروژ این احتمال را بررسی کردهاند که مواد شیمیایی موجود در پلاستیک میتوانند با ورود به بدن انسان و ایجاد تداخل در متابولیسم، منجر به افزایش وزن شوند.
ورود پلاستیک ها به زنجیره مواد غذایی
مجموعهای از مطالعات نگرانکننده در سالهای اخیر نشان داده که پلاستیک ها میتوانند وارد زنجیره مواد غذایی انسان شوند و راه خود را به بدن باز کنند. حشرات و ماهیهایی که به صورت ناخواسته از زبالههای پلاستیکی تغذیه میکنند نیز در معرض این خطر هستند. مطالعات انجام شده در نمونههای مدفوع انسانی، وجود پلاستیکها در بدن انسان را تائید کرده است.
مواد شیمیایی پلاستیک ها و افزایش وزن
در همین راستا، تحقیقات برای روشن شدن راههای اثرگذاری این پلاستیکها بر سلامت بدن شروع شده است. دانشمندان در بخشی از این تحقیقات در تلاش هستند تا اثر پلاستیکها را بر سلولهای ریه، سلولهای مغزی و بیماریهای قلبی دریابند.
از سوی دیگر، درگیری با پلاستیک در بدن اثرات فیزیولوژیکی سوء نیز برای ما به همراه دارد. دانشمندان 34 محصول پلاستیکی مانند ظروف ماست، اسفنجهای آشپزخانه و بطریهای نوشیدنی و برخی محصولات خوراکی مانند چای کیسهای را بررسی کردند و دریافتند که بیش از پنجاه و پنج هزار جزء شیمیایی در آنها وجود دارد – 93 درصد آب درون بطریهای پلاستیکی حاوی ذرات پلاستیک است. این مواد که به صورت مستقیم وارد بدن میشوند، اکنون مختلکننده متابولیسم بدن شناخته میشوند و سبب افزایش وزن میگردند.
دانشمندان از طریق آزمایشهای صورت گرفته روی موشها دریافتند که یک سوم مواد شیمیایی موجود در پلاستیک سبب رشد و تکثیر سلولهای چربی در بدن میشود. پلاستیک را میتوان حتی خطرناکتر از یازده عامل دیگر چاقی دانست. مواد شیمیایی موجود در پلاستیکها توانایی بدن در ذخیرهسازی چربی را افزایش میدهند.
منبع: نیو اطلس