مرجع پلیمر در بازار ایران: آلودگی هوا در تهران و کلانشهرها به مشکلی اساسی تبديل شده است. با وجود آمارهای مختلف (و البته گاه متناقض) دربارۀ سهم بخشهای مختلف در آلودگی هوای تهران، آنچه در تمام این آمارها مشترک است، این است که بیش از 60% از آلودگی ذرات معلق بیشتر از 5/2 میکرون را که معیار اصلی در اعلام کيفيت هواست اتوبوسها (اعم از شرکت واحد و بخش خصوصی)، کامیونها و موتورسيکلتها ایجاد میکنند.
در ميان راهکارهای مختلفی که برای کاهش آلايندهها در ميانمدت و بلندمدت ارائه شده است، برقیکردن خودروها اعم از موتورسیکلتها، اتوبوسها و خودروهای سواری یکی از راهکارهای اساسی است. برقیکردن کامیونها بهویژه کاميونهای مخصوص حمل زباله نيز در گامهای بعدی باید مورد توجه قرار گیرد.
یکی از بخشهای فناورانۀ خودروهای برقی شامل خودروهای هيبريدی، باتری است. نکتۀ اساسيای که دربارۀ باتری باید به آن توجه شود، سرعت تغییرات فناورانه در اين صنعت است. برای مواجهه با این شرايط راهی جز انجام تحقیق و توسعه و حرکت در مرز دانش وجود ندارد و سرمايهگذاری در بخش توليد، بدون توجه به تغییرات فناورانۀ بسیار سريع در اين زمينه میتواند خسارات جبرانناپذیری در آیندۀ نزدیک به بار آورد.
با توجه به شرايط جغرافيايی کشور و امکان و ضرورت استفاده از انرژیهای پاک خورشيدی و بادی، ايجاد و توسعۀ ايستگاههای ذخيرهسازی انرژی برق یکی ديگر از اقداماتی است که نیازمند توجه ويژه است. وجود اين ايستگاهها درکنار نيروگاههای با سوخت فسيلی میتواند انرژی مازاد توليدشده در ساعات غيراوج را ذخيره کرده و در زمان اوج مصرف در اختيار شبکه قرار دهد. اين اقدام ضمن افزایش بهرهوری، کشور را از سرمایهگذاریهای کلان برای توسعۀ نيروگاهها بینياز میکند. درصورت گسترش حمل و نقل برقی، شارژ شبانۀ خودروهای برقی میتواند نقش انبارش انرژی الکتريکی را در ساعات کممصرف بازی کند.
بديهی است بدون وجود دانش ساخت باتری در کشور، مخصوصاً در شرايط تحريم، امکان انجام چنين پروژههایی وجود نخواهد داشت و درصورت انجام به احتمال زیاد غيراقتصادی خواهد بود.
نبود کتابی جامع و بهروز در زمينۀ تولید باتری و ضرورت وجود منبعی مناسب که بتواند اطلاعات جامعی را هم برای تصميمگيران و هم برای محققان و سازندگان فراهم آورد، ما را برآن داشت تا کتاب “lithium-Ion Batteries: Basics and Applications” اثر Reiner Korthauer را ترجمه کنیم. اميدواريم مطالعۀ اين کتاب بتواند به افزايش سطح دانش علاقهمندان کمک کند و گامی روبهجلو برای توسعۀ حملونقل برقی باشد.
لازم میدانيم از جناب آقای مهندس سهيل يزدانبخش، رييس هيئت مديرۀ مرکز آموزش علمی-کاربردی پارتلاستيک و دبير کميتۀ علمی انجمن سازندگان قطعات و مجموعههای خودرو که پشتيبان و راهنمای ما در انجام اين اقدام بودهاند، بهصورت ويژه تشکر کنیم. همچنين از جناب آقای رضا هاشمی، عضو هیئت مدیرۀ انجمن سازندگان قطعات و مجموعههای خودرو و رييس هيئت مديرۀ شرکت آذينتنه که در ارائۀ ايدۀ اوليه برای انجام تحقيقات روی خودرو برقی نقش محوری داشتند و در ادامه نیز حامی معنوی تيم علمی بودند، تشکر میکنیم.
از تيم علمی ترجمه که با برگزاری جلسات منظم در قالب مطالعۀ گروهی به درک علمی بخشهای پيچيدۀ کتاب کمک کردند، مخصوصاً از جناب آقای مهندس محمدعلی باقريان، مسئول بخش باتری ستاد توسعۀ فناوری نانو که حضور بسیار مؤثری در اين کار تيمی داشتند، تشکر میشود.
از آقای مهندس مهدی نجمآبادی، مدیر کارخانه و خانم مهندس ناهید خسروی، مدیر مهندسی شرکت همگرتوس نیز که ضمن شرکت در جلسات مطالعۀ گروهی تيم علمی، طراحی و ساخت دستگاههای مورد نیاز برای تجهيز آزمایشگاه نمونهسازی باتری (مورد حمايت ستاد توسعۀ نانو) را به عهده داشتند و همچنين زحمت ويرايش علمی فصل دوازدهم را متقبل شدند، بهصورت ویژه سپاسگزاری میشود.
ويرايش علمی کتاب را آقای دکتر محمدباقرخواجهباشی انجام دادند که از ايشان هم تشکر میکنيم. فصلهای چهاردهم و پانزدهم اين کتاب را جناب آقای مهندس پيام ندایی، مدیر تکنولوژی اطلاعات گروه صنعتی پارت لاستیک بازبينی کردهاند که زحمات ایشان را نيز ارج مینهیم.
در پايان لازم میدانم که نامی از جناب آقای ایرج یزدانبخش، مدیر عالی و بنیانگذار گروه صنعتی پارتلاستیک که اينجانب بهعنوان شاگردی کوچک افتخار تحصيل در مکتب انسانسازی ايشان را داشته و دارم نیز به ميان آورم و بدين بهانه ضمن آرزوی سلامتی و طول عمر برای آن صنعتآفرين فرهيخته، کتاب حاضر را به ايشان تقديم کنم.
ضمن طلب بخشش از خوانندگان عزیز بابت اشکالات احتمالی در ترجمۀ کتاب خواهشمندم از طريق آدرس ايمیل زير نظرات اصلاحی خود را به اينجانب منعکس فرمایند.
علی عمارلو
بهمن 1398 خورشيدی
مقدمه مولف
زندگي امروز بشر بدون باتري غيرقابلتصور است. انرژي ذخيرهشده تبديل به بخشي جداييناپذير از زندگي روزمره ما شده است. بدون اين فناوری بيش از 100 ساله، داستان موفقيت لپتاپها، تلفنهاي همراه و تبلتها امکانپذير نخواهد بود. اگرچه روشهاي زيادي براي ذخيرهسازي برق وجود دارد، تنها يک سيستم است که انتظارات مصرفکنندگان از يک فضاي ذخيرهسازي يا همان باتري قابلشارژ را برآورده ميکند. اين باتري است که ميتوان آن را با يک دکمه, تخليه و شارژ کرد. دقيقتر اگر بخواهيم بگوييم، باتري يک سيستم ذخيرهسازي براي برق نيست، بلکه يک مبدل انرژي الکتروشيميايي است ودر دهههاي اخير توسعه آن مرهون طيکردن مسير بسيار پيچيدهاي بودهاست.
تاريخ باتري، بهعنوان يک عنصر اوليه و هم عنصرثانويه، هنوزکاملا مشخص نشدهاست. ما ميدانيم که پيل الکتريکي توسط اِی.ولتا (A. Volta 1745 – 1827 ميلادي) در حدود 1800 ميلادي معرفي شد. حدود 65 سال بعد، در سال 1866ميلادي، جي.لکلانشه (G. Leclanche 1839 – 1882ميلادي) ثبت اختراعي را براي اجزاي اوليه انجام داد که اصطلاحا پيل لکلانشه ناميده ميشد. اين پيل شامل آند روي، يک کاتد گرافيت و يک الکتروليت ساختهشده از کلريدآمونيوم بودند .کاتد داري پوشش دياکسيدمنگنز در سطح تماس با الکتروليت بود. سي.گاسنر( C. Gassner1855-1942 ميلادي) اين سيستم را توسعه داد و در سال 1901پي.اشميت ( P.Schmidt1868-1888 ميلادي) موفق به اختراع اولين پيل خشک گالوانيکي براساس روي وکربن شد.
توسعه بيشتر باتريها – پيلهاي اوليه و هم پيلهاي ثانويه- ميتواند بهعنوان يک کار تحقيقاتي درنظرگرفته شود. هيچ پيشرفت خاصي دررابطه با افزايش انرژي ويژه يا توان ويژه وجود نداشته است. بااينوجود خواص فني و شيميايي اين پيلها بهطور مداوم بهبود يافتهاند. امروزه، تقريبا تمام سيستمهاي باتري داراي ثبات چرخه و ايمني بالا هستند و بهطورکامل بينياز از تعمير و نگهداري ميباشند.
تا آغاز دهه 1970که عصر جديد آغاز گرديد، اتفاق خاصي نيفتاد. اولين ايده براي يک سيستم جديد در دانشگاه فني مونيخ، آلمان زاده شد: باتريهاي ليتيمي با درونرفت برگشتپذير يونهاي ليتيم در آند کربني و کاتد اکسيد فلزات. اين ايده اوليه چند سال پيش از آن بود که اولين باتري ليتيمي تجاري در سال ميلادی1991 توسط سوني به بازار عرضه شد. توسعه پايدار که همچنين شامل استفاده از مواد جديد بود – به اين موفقيت بينظير منجر شد.
امروزه ما با چالشهاي جديد مواجه هستيم. تغيير الگوهاي ذهنی در حملونقل و تامين انرژي (گذر از سوختهاي فسيلي) نياز به سيستمهاي ذخيرهسازي جديد، کمهزينه، کمنياز به نگهداري و سبکوزن دارد. اين الزامات تاحدي متناقضاند و بنابراين بهطورکامل قابلاجرا نيستند. درنتيجه، فشار زيادي بر روي تحقيقوتوسعه و همچنين بخش صنعت ايجاد شده است تا نوآوريهايي که ما را به اين هدف نزديکتر ميکند، ارائه دهند. اگرچه فعاليتهاي تحقيقوتوسعه در سالهاي اخير افزايش يافتهاند، که بخشي از آن بخاطر ايجاد موسسات جديد در دانشگاهها و مراکز تحقيقاتيبوده است، کافيبودن اين اقدامات را زمان مشخص خواهد کرد.
هدف از باتريهاي ليتيم-يون: مباني و کاربردها، اين است که سهم کوچکي را براي موفقيت در مديريت تغييرات ناشي از تغيير الگوها ايجاد کند. ارائه 32 مقاله، توسط 54 نويسنده, يک مرورگسترده از تمام زمينههاي مرتبط با باتري ليتيم-يون: شيمي و طراحي يک باتري، توليد باتري، استقرار سيستم باتري در دو مورد از مهمترين کاربردها و همچنين مسائل مربوط به ايمني، حملونقل و بازيافت را فراهم ميآورد.
اين کتاب به پنج بخش تقسيم شده است. درابتدا، يک مرور کلي از سيستمهاي مختلف ذخيرهسازي و تبديل انرژي الکتريکي ارائه شده است. بخش دوم به تمام جنبههاي باتري ليتيم-يون اختصاص يافته است. مواد و اجزاي مهم سلول با جزئيات ارائه شدهاند. اين اجزاء شامل مواد شيميايي کاتد و آند و همچنين نمکهاي هادي و الکتروليت ميباشند. چند فصل به طراحي مدولار سيستم باتري اختصاص داده شده است. ماژولها بهنوبهخود از تعداد زيادي از سلولها و اجزاي مکانيکي لازم ساخته شدهاند. بعد از آن، اجزاي الکتريکي توضيح داده شدهاند. اين قسمت با جزئياتي در مورد مديريت حرارتي و سيستم مديريت باتري و چشمانداز تمام ميشود.
بخش سوم بر منابع توليدي موردنياز براي ساخت باتري تمرکز دارد و بهدنبال آن روشهاي آزمون کيفي لازم آورده شدهاند. قبل از آنکه باتري، بکارگرفته شود مجموعهاي از سوالات مربوط به حملونقل، ايمني و بازيافت – و بيشتر – بايد مورد توجه قرار گيرند. بخش چهارم به اين مسائل اختصاص داده شده است. در انتها از لحاظ ترتيب و نه اهميت، کاربردها – در زمينه برقی و استفادههاي ثابت – در فصل پنجم و آخرين بخش شرح داده شدهاند.
هدف اصلي اين کتاب کمک به همه افرادي است که ميخواهند درکي از آخرين فناوری پيشرفته باتري را به دست آورند. اين کتاب باتريهاي ليتيم-يون را با جزئيات عالي توصيف ميکند تا مشکلاتي را که توليدکنندگان با 20 سال تجربه هنوز با آن درگير هستند را نشان دهد. همچنين تلاش ميکند پتانسيل فوقالعاده اين فناوری و امکانات آنرا براي کاربران و تازهواردان در تحقيقوتوسعه، نشان دهد. با وجود اين، اين کتاب به اندازه يک مقاله علمي در هرکدام از موضوعات بسيار مهم مربوط به باتري ليتيم-يون، عميق نيست. هدف، ارائه يک کتاب مرجع در سطح فني بالا است.
من از همه کساني که به موفقيت اين کتاب کمک کردهاند سپاسگزارم. اول و مهمتر از همه، نويسندگان هر يک ار فصلها و همچنين از آقاي وست (Mr. Wuest) از آلفابتاندمر(Alphabet & more) – و در آخر, در ترتيب و نه اهميت – خانم هاسترمن بايرل (Ms. Hestermann) و خانم کلمار-توني (Ms. Kollmar-thoni) از اسپرينگر ورلاگ (Springer Verlag) تشکر ميکنم.
اطلاعات در اين نسخه از باتريهاي ليتيم-يون: مباني و کاربردها از منابع داده جاري بازيابي شدهاند.
من اميدوارم که همه خوانندگان باتريهاي ليتيم-يون: مباني و کاربردها، اطلاعات مهمی را براي کار روزمره خود بدست آورند و خواندن اين کتاب براي آنها لذت بخش باشد.
فرانکفورت، آلمان،می 2017
رينر کورتائر (Reiner Korthauer)