مرجع پلیمر در بازار ایران: نگاهی به آمارهای معاملاتی بورس کالا در بازار پلیمرها و البته جمعآوری مستند بسیاری از آمارها در سالهای اخیر این اجازه را میدهد که بتوان از این دادهها بهعنوان یک بستر تحلیلی با چهرهای جدید بهره برد. بهعنوان نمونه آمارهای کلی معاملات در تابلو بورس کالا به خوبی در دسترس است و همین دادهها کافی است تا چهره جدید از تحلیل بازار تنها بر پایه «تابلوخوانی» را مورد بررسی قرار دهیم.
این شیوه تحلیل اگرچه حتی در بازار سهام داخلی نوپاست ولی در بورس کالاسالهاست که آمارهای آن مخابره شده و به آنها استناد میکنیم. به نظر میرسد هماکنون که شاخص قیمتی پلیمرها مورد بحث قرار گرفته زمان استفاده از دادههای تابلوخوانی در بازار پتروشیمیایی فرارسیده باشد، بنابراین از این پس از تابلوخوانی بهعنوان یک شیوه جدید تحلیلی بهره خواهیم برد.
کفسازی جدید در حجم معاملات پلیمرها
به رغم افزایش شکننده قیمتهای پایه پلیمرها در هفته گذشته، شاهد هستیم که حجم معاملات تغییر چندانی نداشته و از ۴۵ هزار تن در هفته منتهی به ۷ دی، به نزدیکی ۴۴ هزار و ۳۰۰ تن در هفته قبل رسیده است. این سیگنال به این معنی است که بازار در هفتههای اخیر در حال کفسازی جدید از حجم معاملات است و دیگر از تاثیرپذیری سریع نوسان قیمتها تا حدودی فاصله گرفته است.
بهصورت دقیقتر شاهد هستیم که بازار پلیمرها حتی با وجود رشد نسبی قیمتهای پایه به قدری از تقاضا برخوردار شده است که میتواند این تغییرات اندک را در خود هضم کند؛ اگرچه این سیگنال به معنی بهبود بازار نیست. به عبارت دیگر هماکنون میتوان کف معاملاتی نزدیک به ۴۵ هزار تن را بهعنوان یک کف جدی به شمار آورد یعنی از این پس باید حجم معاملات را بیش از این رقم مورد ارزیابی قرار داد.
این داده همانگونه که عنوان شد به معنی بهبود بازار نیست بلکه شاید اولین گام برای خروج از رکود تلقی شود. این در حالی است که رقم معاملاتی ۴۵ هزار تن هم توجیهپذیر نیست و از این پس باید منتظر رشد بیشتر حجم معاملات باشیم. نوسان قیمتهای پایه و انتظار برای تحریک تقاضای مؤثر برای محصولات نهایی و مصنوعات پلیمری اگرچه محرک اصلی هستند ولی بازار به تکانههای دیگری هم نیاز دارد که مستقیما حجم تولید را هدف قرار دهد. یکی از آنها اما و اگرهای سامانه بهینیاب است که به آن خواهیم پرداخت.
برتری تقاضا بر عرضهها
در هفته گذشته چند رخداد معاملاتی دیگر هم به ثبت رسید. بهعنوان نمونه حجم عرضهها به نسبت قبل کمتر از ۵ درصد رشد داشت که خود یک داده مطلوب بهشمار میرود.
همچنین حجم تقاضا نزدیک به ۵/ ۳ درصد کاهش یافت که سیگنالی در برابر رشد عرضهها و البته افزایش قیمتهای پایه بود. این دو داده در کنار هم پتانسیل رشد قیمتها را محدود میکند اگرچه در برابر رشد قیمتهای پایه این سیگنالها طبیعی به نظر میرسد. این در حالی بود که در هفته گذشته ۶۶ هزار و ۳۶۴ تن عرضه پلیمرها به ثبت رسید که در برابر آن ۷۲ هزار و ۸۲۵ تن تقاضا ثبت شد یعنی باز هم میزان تقاضا بیشتر از عرضه بود.
این مطلب یعنی برتری تقاضا بر عرضهها چند هفته است که خودنمایی میکند بنابراین یک داده زیرپوستی دیگر برای حمایتی ناچیز از بازار تلقی خواهد شد. البته در هفته گذشته نزدیک به ۶۷ درصد از عرضهها در نهایت مورد معامله قرار گرفت که به معنی ثبت ۴۴ هزار و ۲۷۰ تن داد و ستد پلیمرهاست که به نسبت هفته قبل از آن نزدیک به ۲ درصد کاهش را نشان میدهد.
منبع: دنیای اقتصاد