خانه اقتصادیگزارش و تحلیل بررسی تحلیلی بازار پلیمرها

بررسی تحلیلی بازار پلیمرها

توسط مدیر سایت
0 نظرات
Report

مرجع پلیمر در بازار ایران: داده‌های متناقض بازار پلیمرها به قدری نوسان قیمت‌ها را دستخوش تغییر کرده است که شاید کمتر فعالی در بازار بتواند از رخدادهای موجود نتیجه‌ای منطقی استخراج کند. داده‌های پیچیده‌ای همچون کاهش حجم معاملات در بورس کالا یا افزایش قیمت‌های پایه هر دو احتمال رشد نرخ در بازار داخلی را تقویت می‌کند ولی شاهد کاهش قیمت‌ها در بازار داخلی هستیم.

Report

به نظر می‌رسد رخدادهایی زیر پوست بازار در حال خودنمایی هستند که تاکنون جریان غالب قیمتی را آنها تعیین کرده‌اند اگرچه مهم‌ترین داده اصلی این روزهای بازار را باید ضعف عمیق تقاضا برای محصولات نهایی و مواد اولیه به شمار آورد. خروج واحدهای پتروشیمی از فاز اورهال در کنار افزایش حجم داد‌و‌ستد در بازار محصولات شیمیایی نیز دو داده‌ای است که در نهایت امیدواری‌های محدودی را به بازار تزریق می‌کند. البته در نشستی در اتاق بازرگانی به بررسی واقعیت‌های معاملاتی در بورس کالا پرداخته شده است.

بررسی کلی معاملات پلیمرها در روز گذشته

معاملات روز گذشته در بورس کالا تفاوت چندانی با معاملات پیشین نداشت. هنوز حجم عرضه‌ها کم است و همین ضعف عرضه‌‌ها پتانسیل رشد حجم معاملات را محدود کرده و البته چندین جرقه رشد نرخ و چند رقابتمهم نیز به ثبت رسید.

روز گذشته به‌صورت کلی رقمی نزدیک به ۴۲ هزار تن پلیمر در بورس کالا عرضه شد که البته رقم قابل قبولی است ولی به نسبت ماه‌های قبل و حتی سال گذشته کمتر است. تنها معاملات روز گذشته را نمی‌توان معرف کلی در بازار به شمار آورد و در روزهای آینده نگاه دقیق‌تری به معاملات بورس کالا خواهیم داشت.

عدم جذابیت برای عرضه های سلف

نکته مهم معاملات روز گذشته پایین بودن جذابیت خرید برای عرضه‌های سلف بود و آن دسته از پتروشیمی‌هایی که در فاز اورهال هستند برای دی‌ماه کالاهای خود را عرضه کردند که اغلب جذابیت محدودی را به ثبت رساند. این شرایط نشان می‌دهد که بازار به آینده خوش‌بین نیست و البته در کنار ضعف نقدینگی، تمایل چندانی به خرید سلف ندارد. این داده اگرچه در نگاه اول مهم ارزیابی نمی‌شود ولی سیگنال کاهشی زیرپوستی و حتی نگران‌کننده‌ای در مورد آینده بازار ارائه می‌کند.

اگر شرکت‌های پتروشیمی از اورهال خارج شده، حجم عرضه در بورس افزایش یابد و حتی قیمت‌های پایه نیز کاهش داشته باشد دیگر امید چندانی به رشد قیمت‌ها وجود نخواهد داشت. این ذهنیت پیش رو هم‌اکنون در بازار در حال خودنمایی است و شاهد کاهش قیمت‌های بازار آزاد هستیم.

پیچیدگی در بازار و یک نتیجه عجیب

بازار آزاد پلیمرها روزهای پیچیده‌ای را سپری می‌کند و شاید بتوان گفت که تناقض عمیق‌تر از روزهای قبل  شده است. رشد قیمت‌های پایه در بورس کالا تاثیر چندانی بر روند عمومی معاملات در بازار آزاد نداشت و همچنین برای بسیاری از گروه‌های کالایی به وضوح می‌توان افت قیمت‌ها را مشاهده کرد.

البته هنوز هم باید گفت که رکود و ضعف تقاضا دلیل اصلی افت قیمت‌هاست ولی این ادعای دم‌‌دستی نشان‌دهنده واقعیت‌های بازار نیست و حتی مخاطبان هم از شنیدن این واژه شاید دلزده شوند.

ضعف نسبی عرضه‌ها تا حد اکثر 2 هفته آتی

شرایط بازار نشان می‌دهد که برخی از گروه‌های کالایی یا گریدهای پلیمری با رشد نرخ و برخی دیگر با کاهش قیمت‌ها روبه‌رو شده‌اند. نگاهی به وضعیت گریدهایی که با رشد نرخ همراه شده‌اند نشان می‌دهد که اغلب از گریدهای جذابی هستند که واحدهای تولیدی آنها در فاز اورهال قرار دارند؛ یعنی پتانسیل افت عرضه به دلیل ضعف تولید و داد و ستد در بورس کالا وجود دارد که منطقی به نظر می‌رسد.

البته باید گفت اواخر آذرماه پایان دوره اورهال اغلب واحدهای پتروشیمی است یعنی بازار حداکثر دو هفته آینده با ضعف نسبی عرضه‌ها رو به‌رو خواهد بود و سپس باز هم شاهد عرضه گسترده هستیم مگر آنکه رخدادی پیش‌بینی‌نشده به ثبت برسد.

رخدادهایی نامزون

اما فاز دیگر در بازار همان گریدهایی است که افت نرخ دارند آن‌هم در شرایطی که بازار انتظار این کاهش قیمت‌ها را نداشت و شاید رخدادهایی ناموزون در این حوزه در حال خودنمایی است. از سویی عرضه محصولات پتروشیمی‌های فعال فعلی به‌صورت مرسوم در بورس کالا در جریان است؛ اگرچه کاهش عرضه‌ها را نمی‌توان کتمان کرد ولی بخش مهمی از افت عرضه نیز از سوی واحدهایی است که در فاز تعمیر و نگهداری قرار دارند.

حال در شرایطی که حجم معاملات در بورس کالا قابل رصد است و اغلب گروه‌های کالایی بدون توجه به واحدهای تولیدکننده با کاهش عرضه‌ها روبه‌رو شده‌اند این افت قیمت‌ها تا حدودی غیرمعمول است مگر آنکه تقاضای داخلی بیش از حد انتظار کاهش داشته باشد. البته افت تقاضا واقعی است ولی در شرایط کاهش جدی حجم معاملات در بورس کالا، گویا عرضه‌های جدیدی به‌صورت زیرپوستی به بازار تزریق شده است.

البته می‌توان گفت این احتمال وجود دارد که برخی از واحدهای تولیدی خارج از بورس در حال فروش کالا هستند ولی گستردگی گریدهایی که افت نرخ دارند نشان می‌دهد بحث از یک یا چند شرکت محدود خارج است و عرضه گسترده خارج از بورس هم به نظر منطقی نیست. با توجه به این شرایط بازهم باید گفت که بازار هنوز در گیر و دار ابهامی همراه با رکود تقاضاست و در کنار کاهش قیمت دلار و تداوم شرایط پیشین در وضعیت صادراتی مصنوعات پلیمری و محصولات نهایی؛ رخداد تاثیرگذار و مهمی در این بازار به ثبت نرسیده است.

 

تعادل بازارها با حذف سقف رقابت در بورس

در این بین شامگاه د‌وشنبه هفتاد و نهمین جلسه شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی در شرایطی برگزار شد که حاضران بر تعادل بازارها پس از برداشته شدن سقف رقابت قیمت‌ها در بورس کالا تاکید داشتند. به گزارش «کالاخبر»، در نشست شورای گفت‌وگو که در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، وضعیت صنایع پایین‌دستی پتروشیمی بررسی و برای حل معضلات کنونی و همچنین همفکری برای تصمیم‌های آینده در این حوزه چاره‌اندیشی شد.

مخالفت با سرکوب قیمت‌ها

محمد‌رضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس در این نشست با اعلام دو مشکل اساسی صنایع پایین‌دستی پتروشیمی گفت: براساس گزارش‌ها، هم اکنون دو مشکل «قیمت بالای خوراک» و «سیاست سرکوب قیمتی» اصلی‌ترین معضل صنایع پایین‌دستی است که باید با دریافت نظرات کارشناسی و بحث در جلسات آینده به حل آنها بپردازیم.

وی به تعادل بازارها با برداشته شدن سقف رقابت قیمت‌ها در بورس کالا اشاره کرد و گفت: طی ماه‌های گذشته با پیگیری‌های زیاد مجلس، سرانجام سقف رقابت قیمت کالاها در بورس کالا برداشته شد که امروز شاهد تعادل نسبی در بازارها هستیم. وی گفت: متاسفانه در ماه‌های اخیر، سیاست سرکوب قیمت‌ها بار دیگر در اقتصاد اجرا شد اما باز هم ثمره‌ای نداشت که امیدواریم دیگر شاهد سرکوب قیمت‌ها با هدف کمک به صنایع نباشیم، چراکه این اقدام به جای مزیت، تبعات اقتصادی خواهد داشت.

بورس کالا، قیمت‌گذار نیست

شاپور محمدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در این نشست گفت: بورس کالای ایران، نه قیمت‌گذار است، نه خریدار و نه فروشنده؛ بلکه بورس کالا یک ابزار برای ایجاد رقابت و شفافیت در مبادلات است. به گفته محمدی، همواره در معاملات بورس کالا، قیمت محصول را صاحب مال تعیین کرده و البته در مواردی نیز ستاد تنظیم بازار نقش قیمت‌گذاری را انجام داده است؛ اما بازهم بورس کالا در تعیین قیمت نقشی نداشته است.

 

منبع: دنیای اقتصاد

 

مطالب مشابه

پیام بگذارید

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

نگاهی کوتاه

مرجع اطلاعات تخصصی پلیمر حاوی محتوی فنی،اقتصادی،علمی و تولیدی در بازار ایران به منظور گسترش تعاملات تجاری B2B و B2C فعالین و متقاضیان در عرصه داخلی و بین المللی

خبرنامه

آخرین اخبار

تمامی حقوق مطالب برای “پلیم پارت “محفوظ است و هرگونه کپی برداری بدون ذکر منبع ممنوع میباشد.

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است