مرجع پلیمر در بازار ایران: باکتری مقاوم در برابر آنتی بیوتیک که سطوح و تجهیزات پزشکی را آلوده می کند، باعث افزایش سالانه تعداد بیماران در بیمارستان ها و کلینیک ها می شود. محققان موفق به توسعه پلیمری هوشمند شدهاند که هنگام شناسایی آلودگی باکتریایی تغییر رنگ داده و آنزیمهای ضد میکروبی طبیعی را آزاد میکند.
در گذشته برای حل این مشکل پوششهای پلیمری غنی شده با نانوبلورها مورد استفاده قرار میگرفت که یونهای نقره را به آرامی آزاد میکردند. این پوششها خاصیت ضد باکتری داشتند اما با گذشت زمان قابلیت خود را از دست میدادند.
محققان توانستند با جایگزینی نانوذرات طلا روش جدیدی را توسعه دهند. این کریستالهای کوچک دارای ویژگیهای نوری حساس هستند، چون برهمکنش آنها با نور در اثر برهمکنش با ترکیبات زیستی تغییر میکند. اما برای ترکیب کردن ایمن نانوذرات طلا با پلیمرها نیازمند نوع جدیدی از پرکنندههای نانویی میباشد. نانو پرکنندهها عوامل شیمیایی کوچکی هستند که در زمینه کامپوزیت پلیمری توزیع شدهاند.
روش مورد استفاده توسط این گروه شامل ترکیب نانوذرات طلا با آنزیمهای لیسوزیم کشنده باکتری است. سپس این ترکیبات به نانوذرات بزرگتر متخلخل سیلیکا متصل میشوند. این نانوذرات سیلیکا از داروهای آنتیبیوتیک پر شدهاند. این ساختار در حالت عادی نور فلورسنت قرمز از خود ساطع میکند. به هر حال، زمانی که باکتری وجود داشته باشد، آنزیمها نانوکلاسترهای طلا و سیلیکا را شکافته و همزمان با رهاسازی آنتیبیوتیک اثر فلورسنت نیز از بین میرود.
آزمایشهای این تیم تحقیقاتی نشان داد که در مقایسه با یونهای نقره، این ترکیبات انحلالپذیری کمتر دارند. از طرف دیگر با استفاده از تغییر رنگ تجهیزات مورد استفاده در دستگاه پرتوی ایکس دندانپزشکی زیر پرتوهای ماورای بنفش، امکان تعیین سطح باکتریها وجود دارد.