مرجع پلیمر در بازار ایران (پلیم پارت) :
چکیده:
فرضیه: غشاهاي فراصافشی با جداسازی ترکیبات و مواد با وزن مولکولی زياد، نقش مهمی در فرآيندهای شیمیایی دارند. اما، یکی از معایب این فرآيند، جرمگرفتگی غشایی است و در مواردی که خوراک ورودی بستر مناسبی برای رشد میکروارگانیسمها باشد، جرمگرفتگی زيستي نیز باعث كاهش بازده فرآيند میشود. برای رفع جرمگرفتگی زيستی، روشهای متعددی پیشنهاد شده است که یکی از کارآمدترین روشها، استفاده از غشاهای داراي نانوذرات است.
روشها: در این پژوهش، از نانوذرات روی اکسید، مس اکسید و نانوکامپوزیت روی اکسید-مس اکسید (ZnO/CuO) با سه غلظت 1، 3 و 5 درصد وزنی در غشاي بر پایه پلي(وينيل كلريد) (PVC) برای بهبود خواص ضدباكتری استفاده شده است. ابتدا نانوذرات با روش همرسوبی سنتز و خواص آنها با آزمونهای XRD وFTIR ، ارزیابی شد. در ادامه، غشاهای ماتریس ترکیبي تهیه شده وخواص آنها از نظر شار تراوش، تخلخل و زاویه تماس بررسی شد.
یافتهها: برای بررسی خواص ضدباكتري غشاهای ساخته شده از روش انتشار دیسک در برابر باکتری گرم منفی اشرشیا کلی استفاده شد که در بین غشاهای تهیه شده، غشاي داراي %5 وزنی نانوذره ZnO با قطر هاله 9mm و غشاهای داراي %3 وزنی نانوذره ZnO و %5 وزنی CuO با قطر هاله 1/8mmبيشترين خاصیت ضدباكتري را نشان دادند. بررسیها نشان داده است، نانوذرات سنتزي قابليت ارتقاي خواص غشاهای PVC نظیر مقدار آبدوستی (کاهش زاویه تماس از °86/28 به ° 67/55 ) و نیز ایجاد خاصیت ضدباكتري را در غشاها داشته است. از این روش میتوان برای کاهش جرمگرفتگی زيستی غشاها در فرآيندهای جداسازی استفاده كرد.
ترجمه و ویرایش :هانیه میران موسوی
DOI:10.22063/JIPST.2022.3047.2112