چکیده
مرجع پلیمر در بازار ایران (پلیم پارت) : باتریهای لیتیوم-یون به دلیل چگالی انرژی بالا، فناوریهای امیدوارکنندهای برای ذخیرهسازی انرژی در مقیاس بزرگ هستند. با این حال، نگرانیهایی درمورد ایمنی باتریهای لیتیوم-یون سنتی بخاطر استفاده از الکترولیتهای قابل اشتعال برپایه مواد آلی، کاربرد عملی آنها را به شدت مختل نموده است. مایعات یونی (ILs) نمکهای مذابی هستند که نقطه ذوب آنها کمتر از 100درجه سانتیگراد است. خواص فیزیکوشیمیایی منحصر بهفرد مایعات یونی شامل گستره پایداری الکتروشیمیایی، هدایت یونی بالا، پایداری حرارتی برتر و غیرقابل اشتعال بودن است. مایعات یونی بهعنوان اجزای الکترولیت، عملکرد ایمنی و الکتروشیمیایی بهبودیافتهای را در باتریهای لیتیوم-یوم از خود نشان دادهاند. این مقاله توسعه اخیر مایعات یونی و الکترولیتهای مبتنیبر مایعات یونی را از نظر خواص فیزیکوشیمیایی، توانایی تشکیل فصل مشترک و عملکرد الکتروشیمیایی در باتریهای لیتیوم-یون خلاصه مینماید. کاربردهای الکترولیتهای مبتنیبر مایع یونی خالص، الکترولیتهای هیبریدی مایع یونی و الکترولیتهای مایع یونی حالت جامد (شبه جامد) به تفصیل مورد بحث قرار گرفتهاند. درنهایت چالشها و دیدگاههای کاربرد الکترولیتهای مبتنیبر مایع یونی در باتریهای لیتیوم-یون نیز برای پیشرفتهای آینده ارائه شدهاند.
نتیجهگیری و چشمانداز
برای دستیابی به عملکردهای الکتروشیمیایی بهبودیافته ازجمله چگالی انرژی بالا، چرخه عمر طولانی و ایمنی، تحقیقات فشردهای بر توسعه الکترولیتهای مبتنیبر مایع یونی (IL)[1] برای باتریهای لیتیوم–یون، اختصاص یافته است. در این بررسی، پیشرفتهای اخیر در توسعه الکترولیتهای مبتنی بر IL برای باتریهای لیتیوم-یون خلاصه شده است. خواص فیزیکوشیمیایی، ساختار و کاربرد الکترولیتهای مختلف مبتنیبر IL بهطور سیستماتیک مورد بحث قرار گرفته است. بهطور معمول خواص فیزیکوشیمیایی الکترولیتهای مبتنیبر IL توسط ترکیب شیمیایی و برهمکنشهای یونی جفتهای آنیون/کاتیون تعیین میگردند. ILها غیرقابل اشتعال بوده و پایداری حرارتی بسیار خوبی را از خود نشان میدهند و دمای شروع تجزیه را بالاتر از 200 درجه سانتیگراد نشان میدهند که عملکرد الکتروشیمیایی برتر باتریهای لیتیوم-یون را در محدوده دمایی بالا تضمین مینماید. علاوهبر این بسیاری از الکترولیتهای مبتنیبر IL دارای دامنه گستردهتری از پایداری الکتروشیمیایی نسبت به الکترولیتهای مبتنیبر مواد تجاری آلی هستند که همین مسئله به الکترولیتهای IL اجازه میدهد با مواد کاتدی ولتاژ بالا مطابقت داشته باشد. علاوه براین طراحی منطقی الکترولیتهای هیبریدی بر پایه IL از جمله الکترولیت هیبریدی حلال آلی-IL، الکترولیت مبتنیبر IL مخلوط کاتیون/آنیون، و الکترولیت هیبریدی آب-IL میتواند عملکرد الکتروشیمیایی (شامل ویسکوزیته، رسانایی، توانایی تشکیل جامد الکترولیتی SEI))[2] و …)، را افزایشدهد که این امر برای باتریهای لیتیوم-یون مختلف نویدبخش است.
علیرغم مزایای موجود، باید برای کاربرد عملی الکترولیتهای برپایه IL بر چالشها غلبه گردد. اولاً، اگرچه میتوان دامنه پایداری الکتروشیمیایی نسبتاً وسیعی را با استفاده از الکترولیتهای مبتنیبر IL بهدست آورد، ولی همچنان پایداری الکتروشیمیایی برخی از الکترولیتهای مبتنیبر IL (بهعنوان مثال الکترولیت مبتنیبر ایمیدازولیوم[3]) در محدوده پایین کاتدی، مشکلساز است. از آنجایی که پایداری الکتروشیمیایی الکترولیت مبتنیبر IL با کاتیونها/ آنیونها و ترکیب آنها مرتبط است، بررسی بیشتر در مورد ساختار و ترکیب کاتیونها/ آنیونها برای ایجاد الکترولیتهای مبتنیبر IL با مقاومت کاهنده افزایش یافته و تحرک یونی بهبودیافته، ضروری میباشد. بویژه اصلاح کاتیونها/آنیونها میتواند بهطور موثری پایداری الکتروشیمیایی را نسبت به تجزیه مایع یونی بهبود بخشد. بهطور قابل توجهی محلول هیبریدی IL–آب ممکن است دارای دامنههای پایداری الکتروشیمیایی کوچکتری در مقایسه با الکترولیت خالص مبتنیبر IL باشد که دلیل این امر ترمودینامیک پایین کمک حلال آب است. با این وجود، الکترولیت هیبریدی IL–آب با کاهش هزینه ممکن است سازگاری خوبی با مواد آند Li4Ti5O12 داشته باشد. جفت شدن آند Li4Ti5O12 و الکترولیت هیبریدی IL-آب با مواد کاتدی با پتانسیل بالا در باتریهای لیتیوم–یون، ممکن است چگالی انرژی و قابلیت سرعت بالا بهدست آِید. این مفهوم و موقعیت باید با آزمایشهای بیشتر تایید گردد.
ثانیاً به دلیل ویسکوزیته نسبتاً بالا، رسانایی Li+ الکترولیتهای مبتنی بر IL برای کاربردهای عملی باتریهای لیتیوم–یون کافی نیست. یکی از رویکردها، توسعه الکترولیتهای تمرکز بالا مبتنیبر IL است که در آن تعداد انتقال Li+ بهطور موثری افزایش یافته است. با استفاده کردن از حلالهای آلی، ویسکوزیته الکترولیتهای مبتنی بر IL را میتوان کاهش داد که این امر منجر به هدایت یونی بالاتر میشود. علاوه بر این لازم به ذکر است که لایه SEI عامل مهمی است که بر عملکرد الکتروشیمیایی باتریها تاثیر میگذارد. اگرچه برخی از الکترولیتهای مبتنیبر IL میتواند تشکیل SEI را در سطح الکترود به دلیل تجزیه کاتیونها و آنیونها تسهیل نماید. با این حال توانایی و مکانیسم تشکیل SEI در الکترولیتهای مختلف مبتنیبر IL باید بیشتر مورد ارزیابی قرار گیرد.
ثالثاً با توجه به سنتز ILهای مختلف، محققان باید بهصورت تئوری و تجربی ILهای سنتز شده را بهعنوان اجزاء الکترولیت باتریهای لیتیوم–یون، از نظر پایداری اکسیداسیون/ کاهش، مسیر کاهش در طی فرآیند تشکیل SEI، مکانیسم شارژ و تخلیه و … بررسی نمایند. بهعنوان مثال حالتهای کاتیونهای آلی روی سطح الکترود (مثل حالت ایستاده یا خوابیده حلقه کاتیون) میتواند به شدت بر الکتروشیمی باتریهای مبتنیبر IL تاثیر گذار باشد. بنابراین شبیهسازیهای دینامیک مولکولی و محاسبات تئوری کاربردی باید برای درک بهتر مکانیسم انجام گردد. چراکه این مسئله منجر به فرآهم آوردن بینشی وسیع برای تسریع توسعه الکترولیتهای مبتنیبر IL خواهد شد. علاوهبر این مطالعات الکترولیتهای حالت جامد (شبه جامد) مبتنیبر IL هنوز در مراحل ابتدایی خود هستند و تعداد کمی از این الکترولیتها گزارش شدهاند؛ بنابراین بررسی الکترولیتهای مبتنیبر IL حالت جامد (شبه جامد) بیشتر برای باتریهای لیتیوم–یون و فراتر از باتریهای لیتیوم–یون امیدوارکننده میباشد. دینامیک مولکولی مربوطه و محاسبات تئوری برای درک مکانیسم انتقال گونههای یونی و تشکیل لایههای سطحی و … مورد نیاز است.
در نهایت هزینه بالای سنتز IL ظرفیت کم آنها برای کاربرد عملی بهعنوان اجزای الکترولیت در ذخیرهسازی انرژی، بازدارنده است. با این وجود ذکر شده است که الکترولیت سهم زیادی در هزینههای کل تولید باتری ندارد. بنابراین اگر باتری مبتنیبر IL بتواند مزایای کافی را از نظر عملکرد الکتروشیمیایی ارائه دهد، از نظر هزینه با باتریهای معمولی در رقابت خواهد بود. علاوهبر این انتظار میرود با تولید انبوه، هزینه تولید IL به طور قابل توجهی کاهش یابد که همین امر میتواند منجر به تسریع توسعه باتریهای مبتنیبر IL شود. تا به امروز از طرف ILها و مخلوطهای آنها بدون شک مزایای بسیاری را به عنوان اجزاء الکترولیت در باتریهای لیتیوم–یون و فراتر از آن ارائه گردیده است. پایداری حرارتی عالی، غیر سمی بودن، اشتعال ناپذیری و همچنین اثرات بهینهسازی همافزایی در ترکیبات IL، به طور جامع بر عملکرد عالی الکتروشیمیایی باتریهای لیتیوم–یون کمک مینماید. در آینده هم تحقیقات تجربی و هم تحقیقات تئوری، باید برای مطالعه خواص فیزیکوشیمیایی منحصر به فرد و عملکرد الکتروشیمیایی الکترولیتهای مبتنیبر IL انجام شود.
Ion – liquid based electrolyte (IL)
[2] Solid electrolyte interphase (SEI)
[3] Imidazolium
Reference : Tang X, Lv S, Jiang K, Zhou G, Liu X. Recent development of ionic liquid-based electrolytes in lithium-ion batteries. Journal of Power Sources. 2022 Sep 15;542:231792.
ترجمه و ویرایش : شیرین میران موسوی، هانیه میران موسوی