مرجع پلیمر در بازار ایران: هشت روز معاملاتی از فعالیت بازار سهام در سال 96 میگذرد. طی این مدت شاخص کل بورس تهران رشد ملایم 6/ 0 درصدی را به ثبت رسانده است. بورس تهران که آخرین روزهای سال گذشته را در فضای کمرمقی به پایان رساند در روزهای ابتدایی سال نیز با وجود رشد شاخص شاهد افت محسوس حجم و ارزش معاملات بود. با این وجود شواهد حاکی از آن است که مولفههایی نظیر نوسان قیمتها در بازارهای جهانی (بهخصوص با توجه به تنشهای سیاسی اخیر در سوریه) و جو روانی ناشی از نزدیکی به انتخابات ریاست جمهوری میتواند اثر قابلتوجهی بر فضای بازار سهام داشته باشد. اما در سه روز معاملاتی هفته اخیر بورس تهران شاهد رشد 14/ 0 درصدی بود. در همین بازه زمانی بررسی تغییر مالکیت سهامداران نشان میدهد، حدود 11میلیارد تومان از پرتفوی بازیگران حقوقی به پرتفوی حقیقیها منتقل شده است.
بهنظر میرسد تحرک سهامداران خرد در سمت خرید سهمهای کوچک طی این هفته پررنگتر از قبل بوده است. نشانههای این موضوع در تفاوت بازدهی شاخص هموزن و شاخص کل نیز مشخص است.(بازدهی شاخص هموزن در سه روز معاملاتی ابتدای هفته 7/ 1 درصد بوده است). از سوی دیگر بازیگران حقوقی عمدتا در خرید سهام نمادهای بزرگ فعال بودهاند.
حمایت حقوقیها در سهمهای بزرگ
در هفتهای که گذشت ایرانخودرو شاهد حمایت از سوی بازیگران حقوقی بود. بررسی تغییر مالکیت این شرکت طی سه روز معاملاتی هفتهجاری حکایت از جابهجایی بیش از 10 میلیون سهم از سوی بازیگران حقیقی به حقوقی دارد. در همین زمینه بیشتر تغییر مالکیت مربوط به روز سهشنبه است که بیش از 5/ 4 میلیون سهم از سوی حقیقی به حقوقی دستبه دست شده است. شرکت سرمایهگذاری صباتامین که مالک 5/ 1 درصد از سهام «خودرو» است، روز چهارشنبه بیش از 9 میلیون سهم ایرانخودرو را خریداری کرده است. شرکت سرمایهگذاری ملی ایران نیز دیگر سهامدار عمده این شرکت در سه روز ابتدایی هفته 2 میلیون سهم خریداری کرده است. بررسیها نشان میدهد این شرکت از اواخر آذر ماه سال گذشته تا پایان معاملات روز چهار شنبه در یک روند صعودی حدود 45میلیون سهم از ایرانخودرو خریداری کرده است. سومین شرکت خریدار سهام ایرانخودرو طی این مدت نگارنصر سهم است. این شرکت که حدود 5 درصد از سهام «خودرو» را در اختیار دارد، در هفته گذشته حدود 5/ 1 میلیون سهم خریداری کرده است.
بانک تجارت نیز در هفته گذشته مورد توجه بازیگران حقوقی بود. مشاهده تغییر مالکیتهای روزانه این شرکت نیز حاکی از آن است که در سه روز معاملاتی هفته مزبور حقوقیها در سمت خرید فعالیت بیشتری داشتهاند. بیشترین تغییر مالکیت نیز در روز سهشنبهصورت گرفت که طی آن بیش از 2 میلیون سهم از حقیقی به حقوقی جابهجا شده است. در مجموع تغییر مالکیت این شرکت طی مدت مزبور بیش از 3 میلیون سهم به نفع حقوقیها بوده است. در تغییر سهام سهامداران فعال صندوق سرمایهگذاری مشترک توسعه بازار سرمایه که از ابتدای سال خریدار سهام «وتجارت» بوده است طی هفته اخیر نیز بیش از 10 میلیون سهم خریداری کرده است. دیگر نماد مورد حمایت بازیگران حقوقی صنعت بانکی، «وانصار» است. بانک انصار نیز در زمینه تغییر مالکیت روزانه شاهد خرید بیشتر سهم از سوی بازیگران بزرگ بازار بوده است. برهمین اساس طی این مدت حدود یک میلیون و 200 هزار سهم از پرتفوی بازیگران حقوقی به پرتفوی حقیقیها منتقل شده است. صندوق سرمایهگذاری بازارگردانی آرمان انصار که مالکیت 3/ 2 درصد از سهام این شرکت را دارد در سه روز معاملاتی گذشته بیش از 5/ 5 میلیون سهم خریداری کرده است.
در بانک خاورمیانه نیز شرایط به همینگونه بود. در هفته گذشته بیش از 500 هزار سهم از پرتفوی حقوقیها به حقیقیها منتقل شد. شرکت گروه توسعه مالی مهرآیندگان در روزهای سهشنبه و چهارشنبه حدود 700هزار سهم از «وخاور» را خریداری کرده است. یکی دیگر از نمادهای قابلتوجه معاملهگران حقوقی طی هفته اخیر «فملی» بود. شرکت ملی مس ایران که در سه روز کاری هفته گذشته تماما قرمزپوش بوده است، تغییر مالکیتی به حجم 2میلیون و 600هزار سهم از سوی حقیقی به حقوقی داشته است. بیشترین تغییر مالکیت این شرکت مربوط به روز سهشنبه و حدود 4میلیون و 200هزار سهم بود. بازیگران حقوقی در این روز با 77 درصد مشارکت در سمت خرید حضور داشتند. صندوق بازنشستگی کشوری مالک 8/ 1درصدی از سهام «فملی» که فروش سهام این شرکت را از پیشتر در برنامه دارد طی سه روز معاملاتی 6میلیون و 600 هزار سهم از این شرکت را به فروش رسانده است. در مقابل صندوق سرمایهگذاری گنجینه آرمانشهر مالک حدود یک درصد از سهام مسایران، طی این مدت حدود 4میلیون سهم خریداری کرده است.
جذابیت نمادهای کوچکتر برای حقیقیها
شرکت ایرانترانسفو که در سابقه معاملاتی خود از ابتدای سال روند مثبتی داشتهاست، از جذابیت میان بازیگران حقیقی همراه بوده است. این نماد تغییرمالکیت حدود 27 هزار سهم از سوی حقوقی به حقیقی را تجربه کرده است. صندوق سرمایهگذاری بادرآمد ثابت کوثریکم مالک1/ 1 درصد از سهام «بترانس» که از ابتدای سال روند فروش سهام این شرکت را در برنامه دارد، طی مدت یاد شده حدود 260 هزار سهم از ایران ترانسفو را به فروش رسانده است. شرکت داروسازی تولید دارو نیز در تمامی روزهای کاری هفته پیش شاهد تحرک بیشتر بازیگران حقیقی بود. تغییر مالکیت سهام این شرکت در این بازه زمانی حدود 50 هزار سهم به نفع بازیگران حقیقی بوده است. شرکت سرمایهگذاری اعتلا البرز در حالی روز سهشنبه 8هزار سهم از «دتولید» را خریداری کرده است که در روز چهارشنبه 4میلیون سهم به فروش رسانده است. همچنین شرکت سرمایهگذاری توسعه معین ملت در آخرین روزمعاملاتی هفته گذشته 4میلیون سهم از این شرکت خریداری کرده است.
حقوقیهای فعال هفته گذشته
در بحث تغییر سهام سهامداران عمده نیز شرکت الماس پایتخت پارینا سهام دو شرکت قند قزوین و صنایع جوشکاب یزد را خریداری کرده است. شرکت سرمایهگذاری مدبران اقتصاد نیز از شرکتهای افست، پتروشیمی جم، پتروشیمی کرمانشاه، سرمایهگذاری مسکن شمالشرق، پتروشیمی شیراز، سرمایهگذاری شاهد و کنترل خوردگی تکینکو سهم خریداری کرده است. شرکت گروه سرمایهگذاری دماوند نیز دیگر سهامدار عمده فعال این هفته بوده است که از دو شرکت سیمان خوزستان و لیزینگ صنعت و معدن سهم خریداری کرده است.
منبع: دنیای اقتصاد