مرجع پلیمر در بازار ایران: افت کمتر از یک درصدی قیمت دلار نیمایی برای متوسط هفتگی در کنار کاهش قیمتهای جهانی به دو اهرم مهم بدل شد و قیمتهای پایه محصولات پتروشیمیایی در بورس کالا را کاهش داد. روز گذشته شاهد افت اغلب قیمتهای پایه پلیمرها در بورس کالا بودیم و تنها در این گروه کالایی PVC رشد نرخ داشت.
برای ترکیبات شیمیایی هم اسیداستیک، منواتیلنگلایکول، زایلین مخلوط، استایرنمنومر، آروماتیکسنگین، نرمال بوتانول، دیاتیلنگلایکول و گاز بوتان رشد نرخ داشتند و سایر ترکیبات افت نرخ داشتند. این روند نشان میدهد که جریان عمومی قیمتها در بازارهای جهانی کاهشی است و میتوان گفت که رکود موجود در بازارهای کالایی، اینبار به بازار محصولات پتروشیمیایی هم سرایت کرده است. این سیگنال مهم را باید جدی گرفت زیرا امکان تداوم این روند نزولی وجود دارد اگرچه از هماکنون نمیتوان برای پایان هفته میلادی اظهارنظر قاطعی داشت. شاید جریان کاهش نرخ در بازارهای جهانی ادامه داشته باشد که در کنار بیم و امید از افت قیمت دلار نیمایی میتوان دو سیگنال پیچیده را تصور کرد.
در گذشته شرایط کلی اجازه میداد با صراحت بیشتری در مورد دورنمای بازار صحبت کرد ولی هماکنون اوضاع کمی پیچیده شده است. بهای نفتخام چند جرقه رشد نرخ را به ثبت رسانده و در هفته گذشته متوسط این نرخ افزایشی بود. در کنار آن هنوز پتانسیل افت قیمتها در بازارهای جهانی محصولات پتروشیمی وجود دارد که در کنار ضعف تقاضای موجود و بالابودن نسبی حجم عرضهها، میتواند به تداوم افت قیمتهای بینالمللی منتهی شود. قیمت دلار نیمایی هم به نسبت در سطوح پایینی قرار داشته ولی چند جرقه کاهش نرخ در بازار دلار آزاد کافی است که این بازار را هم به سمت تداوم افت قیمتها سوق دهد. این موارد در کل دورنمای مبهمی از آینده بازار برای هفته آینده را ترسیم میکند، اگرچه تقاضا در بازار داخلی هم عقبنشینی کرده است.
در دو هفته اخیر شاهد افت تقاضا و کاهش حجم معاملات هفتگی بودیم که نشان میدهد بخشی از تقاضای موجود در بازار به حاشیه رفته و در صورت ثبت برخی تغییرات میتوان به افزایش مجدد تقاضا خوشبین بود. این روند میتواند با رشد قیمتهای پایه یا بازگشت تقاضا و جرقههای رشد نرخ در بازار داخلی آغاز شود ولی هیچ تضمینی برای این رخداد وجود ندارد. هفته گذشته با یک روز تعطیلی همراه بودیم و برای هفته جاری هم یک روز تعطیل وجود دارد که یک سیگنال کاهشی در بازارها بهشمار میرود. همچنین کاهش قیمتهای پایه در بورس کالا دلیل کافی برای تداوم افت نرخ برای بازار آزاد است و به این دلیل برای هفته جاری نمیتوان منتظر یک گام افزایش نرخ در بازار داخلی بود جز برای PVC یا برخی گریدهای خاص. البته کاهش حجم معاملات در هفته گذشته را باید جدی گرفت آنهم در شرایطی که بازار در دو روز اول هفته جاری تا حد امکان در برابر افت قیمتها مقاومت کرد ولی در نهایت روز گذشته شاهد کاهش نرخ بودیم. این وضعیت را باید جدی گرفت اما تنها چراغهای راهنمای کوچکی در مسیر بهبود بازار بهشمار میرود.
تا زمانی که حجم معاملات بالاتر از ۵۰ هزار تن تثبیت نشده یا بهصورت مقطعی شاهد داد و ستد هفتگی پلیمرها در حجمهایی نزدیک به ۶۰ هزار تن نباشیم، نمیتوان از بهبود بازار سخن گفت. این روند شاید چند هفته به طول بینجامد ولی تجربه دورههای پیشین رکود نشان داده که این شرایط سخت نزدیک به ۳ ماه باقی خواهد ماند یعنی واقعیت خروج از رکود را بهتر است برای اواخر شهریورماه انتظار داشته باشیم. این هفته زمان مهمی برای بازار پلیمرهاست آنهم در شرایطی که احتمال ضعف معاملات همچون هفته گذشته وجود دارد.
ترس از تداوم افت قیمتها در بازار جدی است و همین موارد در کنار تعطیلی فردا میتواند سرعتگیر مهمی در برابر رشد حجم معاملات باشد. شاید حجم معاملات هفته جاری بهتر از هفته قبل به ثبت برسد ولی این داده که بازار از هماکنون میتواند یک گام بزرگ برای خروج از رکود بردارد کمی بعید بهنظر میرسد. این رفتارها در نهایت دورنمای این بازار را گویی قرار است در هفته جاری تعیین کند و اگر این هفته حجم معاملات بازهم کمتر از ۴۰ هزار تن در هفته باشد باید منتظر رشد سریعتر و البته جدی تقاضا در هفته آینده باشیم. به نظر روزهای پیچیده بازار پلیمرها تازه آغاز شده آنهم در شرایطی که بازار هنوز بین رونق و رکود مردد است.میزان تقاضا برای محصولات نهایی اندکی افزایش یافته ولی همین رشد تقاضا در بازار مواد اولیه مشاهده نمیشود. اگر بازار بتواند خود را با تغییرات جدید وفق دهد میتوان به بهبود بازار خوشبین بود.
منبع: دنیای اقتصاد