159
مرجع پلیمر در بازار ایران: آلوده شدن کره زمین به پلاستیک یکی از بزرگترین مشکل زیست محیطی امروز به شمار میرود و تهدیدی است برای حیات در زمین و دریا. به همین دلیل شعار امسال روز جهانی کره زمین (۲۲ آوریل، دوم اردیبهشت) “پایان دادن به آلودگی با پلاستیک” است.
روز کره زمین را اولین بار جان مککانل، فعال صلح در سال ۱۹۶۹ در اجلاس یونسکو برای افزایش آگاهی عمومی مطرح کرد و سناتور آمریکایی گیلورد نلسون این روز را به عنوان روز آموزش محیط زیست تعیین کرد.
این روز در ایران مصادف با دوم اردیبهشت است که روز زمین پاک نام گرفته است.
در اینجا ابتدا ده واقعیت تکاندهنده را مطرح و بعد شش راه ساده را برای مقابله با این معضل جدی محیط زیستی پیشنهاد میکنیم.
ساحلی پر از زبالههای پلاستیکی در مانیل فیلیپین؛ این کشور بعد از چین و اندونزی در رتبه سوم کشورهایی قرار گرفته که بیشترین زباله پلاستیک را در اقیانوس میریزند. بر اساس تحقیقات اگر وضع به همین شکل پیش برود تا سال ۲۰۵۰ وزن پلاستیک موجود در دریاها از وزن ماهیهای آن بیشتر خواهد شد.
ده واقعیت تکان دهنده درباره پلاستیک
وبسایت روز زمین همزمان با روز زمین ده واقعیت تکان دهنده درباره پلاستیک و تاثیر مخرب آن بر محیط زیست را گرد آورده و منتشر کرده است:
۱. از دهه پنجاه میلادی که اولین پلاستیکها وارد بازار شدند تاکنون ۸.۳ میلیارد تن پلاستیک تولید شده است. تولید سالانه پلاستیک به اندازه کل وزن بشریت است.
۲. تقریبا هر ذره پلاستیک که تولید شده همچنان به یک شکل یا نوعی وجود دارد (به استثنا مقدار کمی که در اثر سوزاندن از بین میرود).
۳. ۹۱ درصد پلاستیکی که دور انداخته میشود قابل بازیافت نیست و چون باکتریهای خاک نمیتوانند پلاستیک را تجزیه و به کود تبدیل کنند، زبالههای پلاستیکی صدها و حتی هزاران سال در طبیعت باقی میمانند.
۴. هر سال حدود پانصد میلیون نی پلاستیکی در آمریکا مصرف میشود؛ مجموع طول این نیها دو برابر محیط کره زمین است.
۵. هر دقیقه حدود دو میلیون کیسه پلاستیکی یکبار مصرف در سراسر جهان استفاده میشود.
۶. فقط در آمریکا هر سال ۱۰۰ میلیارد کیسه پلاستیکی مصرف میشود، که اگر آنها را به یکدیگر گره بزنیم طول آن به اندازه ۷۷۳ برابر محیط کره زمین خواهد بود.
۷. در سراسر جهان هر یک دقیقه یک بطری پلاستیکی خریداری میشود و تخمین زده شده تا سال ۲۰۲۱ به بیش از پانصد میلیارد بطری برسد که کمتر از نصف آن بازیافت خواهد شد.
۸. هر ساله ۸ میلیون تن پلاستیک وارد اقیانوسها میشود و با آن میتوان هر فوت مربع از سواحل دنیا را با پنج کیسه پر از آشغال پلاستیکی پوشاند.
۹. تعداد ذرات میکروسکوپی پلاستیکی که در اقیانوسها وجود دارد بیشتر از ستارههای کهکشان راه شیری است.
۱۰. اگرتولید پلاستیک محدود نشود تا سال ۲۰۵۰ وزن آلودگی پلاستیک از وزن ماهیهای دریا بیشتر خواهد شد.
آنوشکا شارما، بازیگر و تهیه کننده سینما در توییتی نوشته است: “اینکه شاهد هستیم چگونه اعتیاد ما به پلاستیک حیات وحش و طبیعت را نابود میکند، وحشتناک و مایوس کننده است. روز زمین فرصتی است تا ما به خود بیاییم و دست به کار شویم و به این روند پایان دهیم.”
شش قدم ساده برای کم کردن مصرف پلاستیک
بر اساس شعار روز زمین امسال، از خودمان باید شروع کنیم و مصرف پلاستیک خود را کم کنیم. این شش قدم ساده و عملی برای کم کردن مصرف پلاستیک شروع خوبی است برای ادای سهم خود در راه “پایان دادن به آلودگی پلاستیک” در جهان.
۱. از خریدن بطریهای یکبار مصرف آب تا حد امکان خودداری کنید. همراه خود ظرف آب داشته باشید و آب لوله کشی بنوشید نه آب بطری.
۲. نیهای پلاستیکی یکی از ده چیزی است که سواحل را آلوده کرده است. از نی پلاستیکی استفاده نکنید و به فروشندگان غذا و نوشیدنی توصیه کنید از نیهای کاغذی که جذب طبیعت میشوند استفاده کنند.
۳. همراه داشتن یک قاشق و چنگال باعث میشود که از کارد و چنگال یکبار مصرف استفاده نکنید. اگر هر روز بیرون خانه غذا میخورید تصور کنید خود شما چه مقدار قاشق و چنگال پلاستیکی در سال استفاده میکنید.
۴. از مصرف محصولاتی که ریزدانههای پلاستیکی (میکروبید) یا ذرات براق اکلیل دارند خودداری کنید. با مصرف این نوع محصولات ناخواسته مقدار زیادی ذرات پلاستیک وارد آبهای کره زمین میکنید.
۵. همیشه کیسه خرید چند بار مصرف به همراه داشته باشید و از کیسههای یکبار مصرف تا حد امکان استفاده نکنید.
۶. میوه و سبزیهای باز و بدون بستهبندی پلاستیکی بخرید.
منبع: بی بی سی