به گزارش مرجع پلیمر در بازار ایران (پليم پارت) به نقل از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، کامپوزیتهای مغناطیسی- الکتریکی، ترکیباتی دارای کاربردهای مختلفی هستند که در صنایع مختلف از جمله ابزارهای ذخیره اطلاعات، دستگاههای کنترل رزونانس مغناطیسی میدان الکتریکی، دستگاههای تبدیل انرژی مغناطیسی به الکترونوری و … به کار می روند.
اهمیت نانوکامپوزیت ها
کاربردهای وسیع این کامپوزیت ها باعث شده امروزه توجه دانشمندان زیادی به این ترکیبات معطوف شود. ویژگی برجسته این دسته از مواد بروز همزمان خواص مغناطیسی و الکتریکی در آنهاست.
مسعود صلواتی نیاسری، یکی از محققان این طرح گفت: هدف از این پژوهش، تهیه نانوکامپوزیتی از خانواده کامپوزیتهای مغناطیسی-الکتریکی از جنس PbTiO۳/PbFe۱۲O۱۹ بوده است.
وی افزود: برای ساخت نانوکامپوزیت مورد نظر از روش سل-ژل خوداحتراقی که روشی ساده، سریع و مقرون به صرفه است و افزون بر آن راندمان بالایی نیز دارد، استفاده شد.
صلواتی عنوان کرد: در این طرح از مالتوز (مواد قندی حاصل از جوانهی جو) که یک ماده طبیعی و بیضرر است، به عنوان عامل کاهنده در فرایند ساخت استفاده شده که عامل مهمی در راستای کاربرد اصول شیمی سبز در سنتز مواد و کاهش آلودگیهای محیط زیست به شمار میرود.
همچنین به کار بردن نمکهای نیتراتی به عنوان پیش ماده، دلیل دیگری در کاهش هزینههای مصرفی و مقرون به صرفه بودن ساخت نمونهها بوده است.
به گفته این محقق، خواص و ویژگیهای مختلف نانوکامپوزیتهای صفحهای شکل سنتز شده از جمله ساختار، خلوص محصول و خاصیت مغناطیسی آنها به کمک روشهای مختلف از جمله XRD، SEM، TEM و EDS مورد بررسی قرار گرفته است.
وی ادامه داد: نتایج این بررسیها حاکی از بهبود ساختار نانوصفحات ایجاد شده و خواص مغناطیسی این نانوکامپوزیت بوده است؛ در واقع ترکیب نهایی یک نانوکامپوزیت سوپرپارامغناطیس است.
نتایج این کار حاصل تلاشهای دکتر مسعود صلواتی نیاسری، عضو هیات علمی دانشگاه کاشان، فاطمه انصاری و اعظم سبحانی است. این تحقیقات در مجله Composites Part B: Engineering (جلد ۸۵، سال ۲۰۱۶، صفحات ۱۷۰ تا ۱۷۵) چاپ شده است.